Ben je helemaal gek geworden?!

Soms vraag ik me echt af of we gek geworden zijn met zn allen…

Onlangs opende ik Instagram en liep aan tegen een post waarin met veel enthousiasme een gastric bypass oftewel maagverkleining werd gepromoot. Inclusief voor en na foto van een vrouw die weliswaar wat overgewicht had, maar niet in die mate dat je zou kunnen denken “het doel heiligt hier de middelen”.

Ik kom regelmatig vrouwen tegen in mijn praktijk die van hun huisarts te horen hebben gekregen “dat een maagverkleining nog de enige optie is”. Ook heb ik vrouwen gesproken die “teleurgesteld waren omdat zij niet zwaar genoeg waren om in aanmerking te komen voor deze ingreep”.

Ik word hier zo verdrietig van! Het lijkt wel of de maagverkleining een nieuwe trend is, waarbij de ingreep op een manier wordt gepromoot alsof het een kwestie is van even je nagels laten doen.

Maar net als de voor en na foto’s bij een dieet hoor je niemand over hoe het gaat met deze vrouwen nadat ze hun fel begeerde slanke lichaam hebben teruggevonden. Ook hoor je niet wat zij tijdens dat afvalproces allemaal hebben doorstaan en wat de ingreep betekent voor de rest van hun leven.

Want naast het risico tijdens de ingreep, heeft een maagverkleining gevolgen voor de rest van je leven! Op de manier van eten, op wat je nog wel en niet kunt eten, op de mogelijkheid om voldoende vitamines op te kunnen nemen uit je voeding waardoor je de rest van je leven vitamine preparaten moet slikken, enz.

Bij ernstig direct levensbedreigend overgewicht snap ik dat al deze gevolgen peanuts zijn vergeleken bij het risico op overlijden door dit overgewicht.
Maar bij de vrouwen die ik sprak was daar geen sprake van.

Het voelt voor mij als een mug doodschieten met een kanon. En daarmee wil ik absoluut de problemen die deze vrouwen ervaren met hun lijf en gewicht niet bagatelliseren.

Maar wanneer nog niemand met deze vrouwen heeft gekeken naar hun eetgedrag en de reden waarom zij eten en direct de overstap maken van een mislukt dieet naar een heftige operatie met levenslange consequenties, dan denk ik echt wel eens, zijn we gek geworden in dit land?

Pilletjes, pleistertjes, operaties, gek zijn we hier op het wegstoppen en afdekken van het echte probleem. Alsof de hang naar chocolade vanzelf verdwijnt met het operatief verwijderde deel van de maag….

Afijn, heb jij nou ook alle diëten al geprobeerd en vraag je je af of een operatie de enige oplossing is voor jou, bedenk dan goed dat overeten vaak geen kwestie is van echte honger en dat dus niet onze maag maar ons brein hier de hoofdrol in speelt. Tja en het operatief laten verwijderen van je hersenen lijkt mij wat rigoureus .

Wil je meer weten over de invloed van je brein op jouw overgewicht, neem dan via onderstaande link contact op voor een gratis consult zodat we samen kunnen bekijken of je gebaad zou kunnen zijn met een minder ingrijpende manier om je probleem aan te pakken!

https://gripopjeeetgedrag.nl/contact/

Share this Post

Leave a Comment

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>
*
*