Pas op voor feeders!

Je zou gemakkelijk kunnen denken dat het aan jou ligt.  Dat jij overgevoelig bent omdat je een hyperfocus hebt op wat je wel en niet mag of zou moeten eten.
Mogelijk dat het mee speelt maar dat is het niet alleen…

Ze bestaan namelijk echt, mensen die proberen je poging tot afvallen te doen mislukken. Mensen die je proberen te laten eten of drinken terwijl je toch duidelijk nee zegt. En weet je wat het meest bizarre is? Dat dit vaak mensen zijn die dicht bij je staan! Je beste vriendin, zus of zelfs je partner!

Ja, dat is even schrikken, en misschien denk je zelfs een moment dat dit niet voor jou geldt, maar als je even goed nadenkt zal je zien dat ook jij deze zogenaamde feeders kent.

“Ach, doe toch niet zo ongezellig”, “Je ziet er toch goed uit”, “Pas je op dat je niet teveel afvalt”, “Je mag toch ook wel eens wat”. Het lijken in eerste instantie soms complimentjes, maar dit zijn een aantal voorbeelden van uitspraken die als doel hebben je te verleiden om toch een stukje taart te nemen of gezellig mee te doen met een wijntje in plaats van een colaatje light. Maar er zijn ook subtieler uitingsvormen, als stilzwijgend verzet tegen jouw nieuwe leefstijl, als het demonstratief opentrekken van een zak chips naast je op de bank.

Om de schrik een beetje weg te nemen: het primaire doel van deze feeders is niet om jouw doelen om zeep te helpen. Sterker nog, vaak zijn ze zich helemaal niet zo bewust van waar zij mee bezig zijn. De ware beweegredenen hebben juist helemaal niets met jou te maken, maar zijn puur egoïstisch van aard. Zo kan het voorkomen dat jouw gezonde leefstijl hen confronteert met hun eigen ongezonde eetgewoonten. Samen eten praat dan een deel van het schuldgevoel weg, alsof samen eten het eten minder ongezond zou maken. Maar ook speelt vaak mee dat we samen eten nu eenmaal gezelliger vinden dan alleen eten. Wanneer jij stopt met mee eten, dan ben je dus een spelbreker, een sfeer bepaler en dat zal je niet in dank worden afgenomen.

Wanneer je wilt afvallen is het dan ook goed om rekening te houden met de aanwezigheid van feeders. Hoe ga je hiermee om en hoe zorg je dat je je niet in de verleiding laat brengen?
Durf jij voor jezelf te gaan staan, ook als dat betekent dat je je beste vriendin moet teleurstellen terwijl ze zich zo had verheugd om bij te kletsen onder het genot van een glas wijn met bonbons? Ben je bereid om de zelfgebakken taart van je moeder af te slaan, wetende dat ze reten trots is op haar baksel?
Met andere woorden, ben je bereid om te kiezen voor jezelf?

Kiezen voor jezelf kan zo ver gaan dat je het besluit zal moeten nemen om sommige mensen te laten gaan. Ook al vinden ze het lastig, mensen die echt om je geven zullen zich uiteindelijk wel neerleggen bij jouw nieuwe leefstijl. Zeker wanneer je hier heel duidelijk over bent. Maar het kan altijd gebeuren dat je er achter komt dat er mensen in je omgeving zijn die hun eigen genot vele malen belangrijker vinden dan jouw welzijn. In dat geval: weg er mee! Aan dat soort mensen heb je uiteindelijk niks. Hoe betekenisvol is het contact wanneer hun eigen genot het enige is dat ze uit het contact met jou halen?

Naast je eigen belemmerende overtuigingen die eigenhandig al prima in staat zijn om je gezonde eetgewoontes de das om te doen, heb je dus ook te maken met externe saboteurs. Maakt dit afvallen een onmogelijke opgave? Zeker niet! Maar wees je bewust van deze fenomenen, zodat je je er tegen kunt wapenen!

Nu ben ik heel erg benieuwd wat dit met jou doet? Was je al bekend met het fenomeen feeders of ben je door dit schrijven misschien tot nieuwe inzichten gekomen? Zou je dit hieronder met me willen delen?

Share this Post

Leave a Comment

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>
*
*