Afvallen is geen hocus pocus

en toch laten we ons keer op keer betoveren.

Tijd voor wat duidelijkheid lijkt me op z’n plek, ook al is dit misschien niet wat je wilt horen maar afvallen kan maar op 1 manier en dat is door te zorgen dat er sprake is van een negatieve energiebalans. Met andere woorden: minder eten dan je verbruikt, of meer verbranden dan je eet.
Zo simpel is het, net als twee plus twee vier is. Dat is geen mening, maar een feit.

Hoe je dit doet, daar zijn wel ontelbare manieren voor te bedenken. Weglaten van producten, weglaten van productgroepen (bv koolhydraten), vermijden van combinaties, inperken van hoeveelheden, inperken van eetmomenten, een eet-window (tijdstippen waarbinnen eten is toegestaan), enz.

En laat het feit dat hierin heel veel varianten denkbaar zijn nu precies de kracht zijn van de dieet industrie.

We laten ons graag gek maken door diëten en voedingshypes omdat ze stuk voor stuk wonderen beloven, maar allemaal komen ze dus neer op die ene succesfactor: het bewerkstelligen van een negatieve energiebalans.

Diëten werken daarom allemaal! Ze doen wat ze beloven, waardoor binnen een zeer korte tijd vaak waanzinnige resultaten worden geboekt.
Dit zie je dan ook altijd terug op de spectaculaire voor en na foto’s.

Maar zie je wel eens foto’s van een aantal jaren later??
Nee! en dat is niet voor niks. Belangrijk minpuntje is namelijk dat diëten niet lang vol te houden zijn. Strenge regels en restricties zijn tijdelijk prima op te volgen, maar ergens komt het punt waarop je toch weer “gewoon gaat eten” en dus ook weer aankomt.

Betekent dit dan dat je te weinig discipline hebt, of zou dit ook iets kunnen zeggen over het dieet? Streng als we vaak zijn voor onszelf, leggen we schuld vaak bij onszelf om vervolgens moed te verzamelen voor een nieuwe poging. Nieuw dieet, nieuwe kansen. Zo laten we ons keer op keer betoveren door een nieuwe “belofte”, waardoor we zelf een voedingsbodem creëren voor het ontstaan van nieuwe hypes.

Dames, stop alsjeblieft vandaag nog met jezelf voor de gek te (laten) houden. Er bestaat geen wonderpil of afslanklolly (helaas ). En of je nu koolhydraatarm eet of Sonja Bakkert, de enige reden dat je afvalt is een negatieve energiebalans en die kun je dus ook creëren op je eigen voorwaarden. Voorwaarden die wel “vol te houden zijn”.

En dit is belangrijk, want succesvol afvallen kan alleen door vol te houden, de rest van je leven en dan is het belangrijk dat je een manier vindt die past bij jou!

Ben je net begonnen met een dieet (want dat doe je toch in januari?) dan wil je dit natuurlijk helemaal niet lezen. Het gaat nu natuurlijk hartstikke goed en je bent er van overtuigt dat het je dit keer wel gaat lukken. Laat je motivatie vooral niet doodslaan door mij en doe vooral waar jij je goed bij voelt. Maar mocht het dan onverhoopt toch niet lukken, dan hoop ik dat je nog een keer terug denkt aan mijn woorden en niet te streng bent voor jezelf over het mislukken van je poging.

Wil je wel meer weten over hoe je kunt afvallen op je eigen voorwaarden, maak dan een afspraak voor een vrijblijvende, nadere kennismaking en stuur me een mail op info@gripopjeeetgedrag.nl

Share this Post

Leave a Comment

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>
*
*