Verslaafd aan eten?

Mocht je denken dat jouw worsteling met eten komt doordat je verslaaft bent aan eten, dan kan ik je gelijk al zeggen dat je niet verslaafd bént, maar dat je je verslaafd vóelt aan eten. En dat is een groot verschil.

Het goede nieuws is dat dit betekent dat je dus prima zonder jouw verleiders kan, tenminste zonder dat je hier allerlei afkickverschijnselen van zou krijgen die gevaarlijk kunnen zijn voor je gezondheid. Je zal dan ook niet zo snel de behoefte krijgen om bij gebrek aan chocolade of chips de suikerpot leeg te eten of desnoods rauwe aardappels te gaan eten om maar aan je “shot” koolhydraten te komen. En wanneer je meer hebt met hartige verleiders, zal je niet zo snel aan een pakje braadboter beginnen wanneer iemand anders net het laatste stukje kaas heeft opgemaakt, om toch je “dosis” vetten binnen te kunnen krijgen. Gelukkig maar!

Maar het slechte nieuws is dat het níet eten van deze verleiders helemaal niet leuk en zeker ook niet makkelijk is. Je bent namelijk weliswaar NIET verslaafd, maar je hebt WEL een eetdrang ontwikkeld. 

Hoe je zo’n eetdrang hebt kunnen ontwikkelen heeft alles te maken met de werking van je brein.
Je brein is er namelijk op ingesteld om te zorgen dat je in leven blijft. En om te zorgen dat je kans om te overleven zo groot mogelijk is, zal je brein zorgen dat jouw focus ligt op alles wat het leven aangenaam, veilig en gemakkelijk maakt. Dus alles wat je doet dat goed voelt en weinig energie kost heeft voor je brein áltijd de voorkeur bovenop alles dat ongemakkelijk is en meer energie vraagt.

En laat het nu net zo zijn dat vette en/of zoete producten het genotscentrum in het brein prikkelen waardoor het gevoel van verslaafd te zijn aan eten altijd samenhangt met producten die suiker- of vetrijk zijn en waardoor niemand een komkommer-“verslaving” zal ontwikkelen. Het eten van vette en zoete producten geeft je nu eenmaal een goed gevoel en heeft voor je brein dan ook áltijd de voorkeur boven het níet eten van deze producten.

Je zal dan ook door je brein worden verleid om dit gedrag te herhalen.
En wanneer je daar maar vaak genoeg gehoor aan geeft, dan wordt dit vanzelf een automatisme. Je hoeft er dan als het ware niet meer over na te denken, het gebeurt gewoon en kost je dus ook veel minder energie dan het maken van een keus voor iets wat je niet zo gewend bent, zoals het niet eten of het eten van slechts 1 stukje.
Je hebt een gewoonte ontwikkeld wat koren op de molen is voor je brein, want zo spaar jij energie uit die je nodig hebt om bijvoorbeeld te moeten vechten of vluchten, wanneer er gevaar dreigt. En hoe langer en vaker je dit doet, hoe sterker de gewoonte wordt en daarmee de drang/ hang naar deze verleiders.

Daarnaast spelen ook je gedachten een belangrijke rol bij het ontwikkelen van een eetdrang. Want wanneer jij steeds maar weer hetzelfde gedrag laat zien, dan ontstaan gedachtes en overtuigingen die dit gedrag zullen versterken, zoals de gedachte dat je niet meer zonder kunt, dat je verslaafd bent.
Blijkbaar heb je het nodig keer op keer weer naar jouw verleiders te grijpen, dus zullen deze verleiders wel heel belangrijk voor je zijn. In je hoofd creëer jij je eigen waarheid die niet zo heel lastig is om te geloven.
Inmiddels heb je namelijk, door al je pogingen de “verslaving” uit je leven te bannen, al heel vaak ervaren dat je je daadwerkelijk niet lekker voelt zónder deze verleiders. Wat overigens een heel logisch en direct gevolg is van het doorkruizen van je gewoontepatroon. Immers je kiest voor gedrag dat je niet bent gewend en wat je daardoor dus moeite zal kosten.
Met daartegenover het prettige gevoel dat je verleiders je geven, is het niet vreemd dat de overtuiging ontstaat dat je blijkbaar niet meer zonder kunt. En hiermee geef je jezelf onbewust een vrijbrief als het aankomt op het eten van verleiders.

En wanneer je eenmaal bepaalde gedachten en overtuigingen hebt ontwikkeld, dan zal je lijf deze gedachten perfect opvolgen. Gevoelens staan namelijk niet op zichzelf, maar gaan hand in hand met de gedachten die hier áltijd aan vooraf gaan.
Zo kan het gebeuren dat twee mensen eenzelfde situatie totaal anders beleven. Waar de een bijvoorbeeld baalt en chagrijnig is omdat het al weer maandag is, kan de ander dankbaar aan een nieuwe week beginnen. Zelfde situatie, totaal andere beleving (een ander gevoel) doordat de gedáchten over de situatie anders zijn.
Wanneer jij de gedachten eenmaal hebt ontwikkeld dat je niet meer zonder chocolade of chips kan, zal je gevoel deze gedachte dan ook blind volgen.

Tot slot speelt ook nog mee dat door het eten van snelle suikers, die veel voorkomen in producten die typerend zijn bij het ontstaan van een eetdrang (zoals snoep, koek, chips en ijs) je bloedsuikergehalte snel zal stijgen, waarna ook een snelle daling zal volgen als gevolg van het vrijkomen van het hormoon insuline. Dat is namelijk hoe je lichaam reageert op een stijgende bloedsuikerspiegel en hoe je lichaam hard voor je aan het werk gaat om je bloedsuikerspiegel weer te normaliseren.
Dat is niet kwalijk, dus niet gevaarlijk, alleen zal een snelle daling van het bloedsuiker gehalte net zo goed gecorrigeerd moeten worden en dat doet je lichaam o.a. door een hongergevoel uit te lokken, omdat eten nu eenmaal een makkelijke manier is om dit voor elkaar te krijgen.
Met andere woorden, ook als je geen honger hebt, zal de drang naar snelle suikers worden versterkt door het eten van snelle suikers.

Zo zie je dat het dus helemaal niet zo gek is dat het je nog niet is gelukt om op een normale voet te kunnen leven met je verleiders. Máar de eerste stap kun je vandaag al zetten door jezelf alvast een nieuwe waarheid te gaan vertellen. Want zoals je hebt gelezen bén je niet verslaafd. Stop dan ook vandaag nog om dit tegen jezelf te zeggen. Geef jezelf de komende dagen eens een hele andere boodschap, namelijk dat je wél kunt stoppen, maar dat je alleen nog niet hebt geleerd hóe je dat aanpakt. Op deze manier zet je namelijk de deur voor jezelf naar een échte duurzame verandering op een kier, waar deze eerder gesloten was door de óvertuiging verslaafd te zijn. Want ja, een verslaving daar kun je niet zo veel aan doen, dus hoef je ook niet te veranderen ;-).

Kijk eens wat er gebeurt wanneer je jezelf op deze manier alvast de ruimte biedt om niet toe te hóeven geven aan je verleiders.

Share this Post

Leave a Comment

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>
*
*