Wat je liever niet had geweten

Wat je liever niet had geweten, maar wat ik wel zie als mijn plicht om je te melden, is het volgende: producenten van levensmiddelen geven geen ene moer om jou!

Zo, dat is er uit…

Het enige waar ze wat om geven is hun eigen portemonnee. En ik snap het hoor, mijn schoorsteen moet net zo goed roken als die van hen, maar toch maakt het me soms boos als ik zie hoe vrouwen worstelen met eten, mede door de marketingstrucs van deze producenten die zo goed snappen hoe de psyche van de mens werkt en zo goed weten hoe hun ideale klant denkt, dat, nu ik dit zo schrijf, ik er bijna jaloers van wordt.

Bijna hoor, want het zou mijn kopje thee niet zijn om mijn producten onder valse voorwendselen te verkopen. Want dat is eigenlijk wel wat er gebeurt, ondanks dat Europse wetgeving voorschrijft dat je geen misleidende informatie op etiketten van voeding mag plaatsen.

Er is namelijk nogal een flink grijs gebied met informatie die voor veel verwarring zorgt door de suggestie die er vanuit gaat. En dat is natuurlijk het lastige, een suggestie is veel meer een gevoel dan iets feitelijks. Een gevoel waar de producenten gewoonweg handig op inspelen. Niets aan te doen dus.

Nou niet helemaal waar, want door deze blog te schrijven hoop ik in ieder geval wat suggestieve onduidelijkheden weg te nemen.

Want wat is het nu precies waar ik me zo druk om maak?

Er zijn momenteel 2 claims op voedselproducten die voor de nodige errors zorgen. Claims zijn kreten op voedselverpakkingen die wat zeggen over de eigenschappen van het product. En waar ik vandaag even met je bij stil wil staan zijn de kreten “vers” en “eiwitrijk”,  omdat deze kreten inspelen op een aantal belangrijke behoeftes en wensen als: de wens om gezond te eten, de wens om af te vallen en de behoefte om dit vooral op een zo makkelijk mogelijke manier te doen.

Maar wist je dat “vers”, om maar mee te beginnen, een zogenaamde “loze” kreet is? Een nietszeggende,  niet beschermde claim. Dat betekent dat er geen eisen worden gesteld aan producten om de kreet “vers” te mogen voeren, waardoor deze kreet letterlijk waardeloos is. En toch gebruiken fabrikanten deze kreet graag en dat heeft alles te maken met het feit dat de gemiddelde consument de kreet vers linkt aan “gezond”. Terwijl dit soort verse producten rustig bordenvol ongezonde vetten zitten of strak staan van de suikers.

Natuurlijk kun je dit echt wel ergens terugvinden als je een beetje weet waar je moet zoeken, want etiketten mogen niet misleidend zijn. Maar als je haast hebt, geen kaas hebt gegeten van etiketten en een zak “verse” friet uit de koeling pakt, dan zal je echt niet de enige zijn die het idee heeft een gezonde keus te maken, terwijl de kans bestaat dat deze frieten gewoon al even door de frituur heen zijn gehaald.

En wat te denken van “verse” fruitsappen. Wat kan daar nu mis mee zijn denk je dan? Dat zit toch bordenvol vitamines? Zeker wel, maar helaas ook bordenvol suikers. Een glas verse jus d’orange bevat vrijwel evenveel suikerklontjes als een glas cola.

Dus terwijl jij je wagentje vol laat met “verse” producten, in de veronderstelling gezonde keuzes te maken, kun je in werkelijkheid dus bedrogen uitkomen. En je hebt het niet eens in de gaten.

Natuurlijk heb je hierin een eigen verantwoordelijkheid, maar dat is nu juist zo lastig: etiketten lezen, dat leer je niet op school en ondertussen ben je ook gewoon druk met je werk en je gezin, dus sta je er vaak gewoonweg niet bij stil dat dingen die te mooi lijken om waar te zijn, dat vaak ook zijn.

Een ander voorbeeld zijn eiwitclaims. Sjongejonge, zelfs Koopmans komt nu met de proteïne pannenkoek. Ja, ook zij kunnen natuurlijk niet achterblijven bij de proteïne hype, maar wat een flauwekul allemaal. Het is namelijk echt een fabeltje dat je afvalt door dit soort producten te eten.

Deze fabel komt natuurlijk niet helemaal uit de lucht vallen. Eiwitten geven namelijk een meer verzadigd gevoel waardoor je door het eten van meer eiwitten mogelijk minder calorieën binnenkrijgt op een dag. Ja en dat je daar van afvalt, dat kan kloppen, wanneer je in totaal minder calorieën binnenkrijgt dan je verbrand.

Maar alleen het eten van meer eiwit gaat daar vaak echt niet vanzelf voor zorgen. Zeker niet als je veel gelijnd hebt en niet goed in contact staat met je honger en verzadigingsgevoel, dan eet je namelijk met gemak door dat gevuldere gevoel heen.

Daarnaast bevatten veel van die proteïne producten ook gewoon een hoop vet en suiker en is het daardoor helemaal niet zo makkelijk om een negatieve energiebalans te creëren. En als je geen negatieve balans creëert, dan leveren eiwitten exact evenveel calorieën als koolhydraten en kom je van teveel eiwitten dus gewoon net zo makkelijk aan.

Producten als eiwitrepen zijn daarnaast ook nog eens een heel erg makkelijke keus, waardoor je met dit soort producten juist het risico loopt dat je meer gaat eten uit gemak, of in ieder geval meer calorieën binnenkrijgt dan wanneer je gewoon lekker normaal doet.

Vette disclaimers misschien zo in 1 blog, helaas ik kan het niet mooier maken dan het is. Maar ik wil je er vooral voor behoeden dat je slachtoffer wordt van het marketingmonster, ik ben er natuurlijk niet op uit om je het leven zuur te maken. En dus heb ik om af te sluiten ook goed nieuws :-).

Er is namelijk een vrij gemakkelijke manier om zeker te weten dat je gezonde keuzes maakt en dat is door gebruik te maken van de app “Kies ik gezond”. Even een product opzoeken of scannen en je ziet eenvoudig hoe gezond het product daadwerkelijk is. Blijkt jouw product niet zo’n verstandige keus? Geen probleem, de app geeft direct aan wat een gezonder alternatief is.

Een eenvoudige manier om het heft dus weer in eigen handen te nemen. Misschien even een klusje, maar vaak gebruik je toch wel een flink aantal producten standaard. Dus als je het eenmaal hebt opgezocht, dan kun je daar een tijd lang plezier van hebben :-).

Nu is het wel zo dat 1 product nog steeds weinig zegt over de gezondheid van jouw voedingspatroon, want je hoeft echt niet 100% gezond te eten om toch een gezond voedingspatroon te hebben.
Wil je nu graag je hele voedingspatroon eens onder de loep nemen om zeker te weten hoe het met jouw keuzes staat, neem dan gerust even contact met mij op, dan bespreken we hoe ik je hierbij zou kunnen helpen.

Share this Post

Leave a Comment

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>
*
*