Wat je denkt is minstens zo belangrijk als wat je doet!

Laat ik maar gelijk met de deur in huis vallen: het grootste struikelblok dat in de weg staat tussen jou en het behalen van je doelen ben je zelf.

Alleen gaat dat veel verder dan het wel of niet hebben van voldoende discipline.

Onze hersenen zijn namelijk veel complexer dan dat. Wij zijn geen voorgeprogrammeerde robots die elke dag een checklistje af kunnen werken en waar je dus een willekeurige opdracht aan kunt geven.
Wij voelen daarnaast namelijk van alles en vinden ook overal nog eens wat van.

We zijn ons hier alleen lang niet altijd van bewust, en daar ontstaat de kloof tussen jou en je doelen.

Zo heb ik mezelf in het verleden regelmatig een time-out “kado” gedaan. Even een periode waarin ik niet hoefde af te vallen, omdat ik het “al zo druk” had. In de praktijk kwam dit eigenlijk altijd neer op een vrijbrief om vooral lekker te eten wat ik wilde eten.

Toen zag ik dit als mezelf even “ontlasten”, mezelf even iets “gunnen”. Nu zie ik in dat ik destijds een pauze nam op mijn eigen gezondheid! De reden dat ik dit mezelf met droge ogen aan kon doen waren mijn gedachten over het afvallen.

Ik moest afvallen van mezelf, dan zou ik immers lekkerder in mijn vel gaan zitten. Als ik maar slank was, zou alles vanzelf goed komen.

Maar in werkelijkheid zorgde het dieet dat ik volgde ervoor dat ik verre van lekker in mijn vel zat en we weten allemaal hoe verleidelijk het juist in perioden van stress is om te eten. Daar haal je immers wel direct een goed gevoel uit!

Mijn grootste probleem was dat ik mijn doelen niet helder had. Vanaf het moment dat ik afvallen ben gaan zien als bij-effect van een gezonde leefstijl, in plaats van doel op zich, en ik anders ben gaan eten omdat ik dit wil, is er geen haar meer op mijn hoofd die in tijden van stress een vrijbrief afgeeft om dan maar ongezond en veel te gaan eten. Daarmee wil ik niet zeggen dat ik nooit een drang heb naar vet of suiker, maar omdat ik mijn doelen heel helder heb, kan ik veel makkelijker zeggen “ik wil dit nu niet eten”.

Welke gedachten heb jij over afvallen? Zijn deze gedachten steunend in tijden van stress of kun je eigenlijk nu al voorspellen dat ze juist bijdragen aan een terugval of zelfs aan het mislukken van je poging om af te vallen?

In dat geval, stel jezelf nog eens kritisch de vraag waarom wil jij dit eigenlijk en waarom zou je dit dus ten alle tijden de prioriteit moeten geven die het verdiend?

Zorg dat je je hoofd op orde hebt zodat het kan dienen als kompas in plaats van als saboteur van je eigen doelen!

Share this Post

Leave a Comment

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>
*
*