Verkooptruc of nuttige informatie?

Vorige week was ik op de gezondheidsbeurs. Dat overgewicht en de wens om af te vallen een wens van alle dag is, was ook daar maar weer al te goed merkbaar aan de vele stands en presentaties die allemaal op hun eigen manier hun bijdrage aan dit wereldwijde probleem probeerden te leveren. veel verschillende visies, allemaal overtuigd van hun eigen aanpak en producten.

Overduidelijk was dat de nieuwste hype op dit moment toch wel glutenvrij eten is. Als het even kan, het liefst ook lactosevrij.

Fijn hoor al die keus voor de mensen met intoleranties, overgevoeligheden en allergieën, houd me ten goede, maar de hype lijkt zich eerder te hebben vertaald als “gezond voor iedereen”, gezien de enorme interesse waarmee deze producten werden aangeboden, bekeken, geproefd en gekocht.

Er lijkt een heksenjacht te zijn geopend op gluten en lactose. Niet gek natuurlijk, want als we iets de schuld kunnen geven van ons overgewicht, voelt dat niet alleen fijn, het geeft ons ook nieuwe hoop. Hoop op dat, wanneer we de gluten maar mijden, we vanzelf gaan afvallen! Herkenbaar toch?

Maar ik moet je helaas teleurstellen. De bedenkers van al deze producten hebben namelijk maar 1 ding voor ogen en dat is toch wel een goed gevulde portemonnee (hun eigen portemonnee wel te verstaan). Want hoop doet kopen en zij weten dat als geen ander!

Maar laat je nu toch niks wijs maken door dit soort hippe producten!

Een gemiddelde reep die daar werd verkocht als gezond tussendoortje had maar liefst 140 kcal! Om maar even wat te vergelijken:
* een speculaasje zit rond de 33 kcal;
* een bonbon rond de 77 kcal

Een “gezond” zakje chips (formaat uitdeelzakje) op basis van eiwitten bestond uit “slechts” 100 kcal. Een normaal zakje chips van vergelijkbaar formaat bevat zo’n 135 kcal.

Wanneer je bewuste keuzes leert maken en je bent gewoon gezond, heb je dit soort producten helemaal niet nodig. Je komt niet aan van gluten of lactose, je komt aan van een disbalans tussen calorie inname en verbruik. Dus wanneer we “glutenvrij” vertalen in ons hoofd naar gezond in het kader van afvallen, kun je dus bedrogen uitkomen.

Wanneer je chips gewoon blijft zien als chips, dus als iets wat je niet dagelijks eet, dan kun je prima een normaal zakje nemen op zn tijd! En wil je een lekker extraatje, kun je dus zelfs beter een klein koekje nemen dan een glutenvrije, maar calorierijke reep! Scheelt ook voor je portemonnee overigens.

Gezond afvallen kan dus prima met normale producten uit je eigen supermarkt.

Wil je leren gezonde keuzes te maken? Wil je weer normaal leren eten waarbij ook ruimte is voor een lekker koekje mét gluten of zakje chips?
Ik kan je hierbij helpen!

Kom op 25 maart naar mijn workshop: “Etiketten lezen –  Verkooptrucs versus nuttige informatie”.
Ik leer je de belangrijkste weetjes en feitjes over de wirwar aan informatie op de verpakking van voedingsmiddelen. Weet jij bijvoorbeeld wat het betekent wanneer je een “Light” product koopt? En wat mag je verwachten van een product dat  “Geen toegevoegde suikers bevat”?

Dus wil je je wapenen tegen slimme marketing en wil je weten waar je precies voor kiest bij het boodschappen doen, mis deze workshop dan niet!

Share this Post

Leave a Comment

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>
*
*