“Verboden” of “mag wel”. Wat kies jij?

“Over het algemeen gaat het best goed hoor”, begint een van mijn klanten onze afspraak, “maar afgelopen week had ik wel echt een heel moeilijk moment. Ik liep langs een oliebollenkraam en ik vind oliebollen zo lekker! Ik heb het uiteindelijk niet gedaan hoor, het is me gelukt om door te lopen, maar op dat moment voelde ik me wel even heel zielig dat ik geen oliebol mocht.”

Dit is een typisch voorbeeld van een veelvoorkomend gesprek in mijn praktijk. De vrouwen die ik begeleid hebben al veel diëten gevolgd in hun strijd met de kilo’s en een kenmerk van diëten is het opdelen van voedsel in “goed of slecht” ofwel in “mag wel of verboden”. Omdat deze manier van denken over eten slechts tijdelijk vol te houden is, probeer ik mijn klanten aan te leren dat zij alles mogen, wanneer zij maar bewust keuzes leren maken.

Wanneer ik mijn klant de volgende keer tref, heeft zij de kennis die zij inmiddels heeft over de kracht van gedachten direct in kunnen zetten.

“Van de week moest ik weer voorbij de oliebollenkraam”, vertelt ze met een lach. “Ik liep eropaf en merkte dat ik weer met mezelf in discussie ging over of ik wel of geen oliebol zou mogen, tot ik me realiseerde wat er gebeurde. Toen besloot ik dat ik helemaal niet per se een oliebol wilde op dat moment, maar dat het ruiken van de oliebol mij in verleiding bracht. Ik heb op dat moment bewust gekozen geen oliebol te nemen. Niet omdat het niet mocht, maar omdat ik niet wilde. Ik wil mijn extraatje namelijk liever bewaren voor een ander moment. Toen ik even later in de auto stapte en wegreed, merkte ik dat de “trek” ook eigenlijk alweer voorbij was! Ik ben zo blij dat ik er niet aan toe heb gegeven, want ik weet zeker dat ik me daarna nog rot zou voelen ook!

Wanneer mijn klanten dit soort inzichten en positieve ervaringen opdoen, waarbij zij leren zicht en grip te krijgen op hun eetgedrag, dan weet ik zeker: die komt er wel!

Dit zijn de ogenschijnlijk kleine maar o zo belangrijke successen die uiteindelijk maken dat gewichtsverlies vanzelf volgt. Door te focussen op deze successen en daarmee te leren genieten van het proces om grip te krijgen op je eetgedrag, krijgt afvallen een hele andere lading. Daar waar diëten vaak zorgen voor veel frustraties omdat de focus ligt op de weegschaal en de weegschaal nooit verteld wat we willen horen, zorgt deze benadering juist dat je in een positieve flow komt! Afvallen wordt zo bijna leuk . Natuurlijk zijn er ook lastige momenten, maar wanneer je je eenmaal beseft dat je altijd een keuze hebt en dat jij de spelregels bepaalt in je eigen leven, dan is dat echt een ander vertrekpunt dan wanneer je je slachtoffer voelt van dieetregels.

Herken jij de negatieve energie rondom diëten en ben je daar helemaal klaar mee? Wil je graag afvallen, maar wil je niet langer verteld worden wat je wel of niet mag eten? Kom gerust een keer langs voor een bakje koffie, of maak een afspraak voor een skype gesprek om te kijken hoe ik je daarbij zou kunnen helpen!

Share this Post

Leave a Comment

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>
*
*