Succesvol worden doe je niet in je eendje

In de zomer vind ik het heerlijk om zo nu en dan neer te strijken op een terras. Ik kan urenlang genieten van mensen kijken, van het zomerse buitensfeertje en natuurlijk van een heerlijk koud wijntje of biertje.

Ook vind ik het leuk om nieuwe mensen te ontmoeten. Ik ben vooral gek op nieuwe levensverhalen en er is altijd wel iemand die graag zijn of haar verhaal wil vertellen.

Zo ben ik in de afgelopen weken in gesprek geraakt met 2 gepensioneerde heren. Allebei met een heel eigen verhaal, maar desondanks toch ook heel veel overeenkomsten.

Zo hadden beide heren een meer dan prima baan gehad, waar zij nu nog rijkelijk de vruchten van konden plukken. Eerder dan gemiddeld waren zij met pensioen gegaan en leefde als God in Frankrijk. Geen geldzorgen, nog maar weinig verplichtingen en zij konden in principe alles doen wat zij wilden.

Het leven had hen beiden echter ook verdriet en teleurstelling gebracht. Zo waren zij beide single, in de steek gelaten door hun lief en een nieuwe liefde waren zij (nog) niet tegen gekomen.

Wat mij met name trof in de gesprekken was echter dát punt waarop deze mannen juist enorm van elkaar verschilden: de een vertelde vol trots over zijn leven en genoot duidelijk van elke dag en alles wat hij deed en meemaakte. Hij kon dan weliswaar niet zo goed met geld omgaan, maar had nu iemand ingehuurd die hem daar bij helpt. Met dit beetje hulp kan hij voorkomen dat hij verkeerde keuzes maakt en kan hij zorgeloos genieten. En ik geloofde elk woord dat hij vertelde. Hij straalde gewoon toen hij mij de ene na de andere anekdote vertelde over wat hij zoal had meegemaakt.

De ander daarentegen was diep ongelukkig. Hij vertelde over het feit dat hij meer geld had dan hij op kon maken, dat hij de hele dag bezig kon zijn met zijn grote hobby (muziek) en dat hij op vakantie kon gaan waarheen en wanneer hij maar wilde. Maar ik voelde hier helemaal niks bij. Toen ik dan ook voorzichtig opperde dat hij dan vast en zeker een mooi leven had en vaak op reis was, gaf hij aan dat hij nergens kwam en helemaal geen mooi leven had. “Ik ben niet zo goed met mensen. Als ik ergens ben wil niemand met mij praten en raken zij mij snel zat waardoor ik altijd maar alleen ben. Dan kan ik net zo goed alleen thuis zijn”.

Ik merkte in het contact ook al wel wat hij bedoelde en snapte waarom mensen in gesprek al snel afhaken. Sommige mensen hebben, nou laten we zeggen, een wat minder grote sociale antenne dan anderen. Door mijn jarenlange ervaring in de zorg voor mensen met gedragsproblemen kan ik echter vrij makkelijk verder kijken dan de eerste indruk en maakt het mij juist nieuwsgierig naar de mens achter deze eerste indruk. Om beter te snappen hoe zijn leven zo had uitgepakt ben ik dan ook verder gaan vragen. Zo vroeg ik hem of hij wel eens had overwogen hulp in te schakelen voor dit probleem, aangezien het zijn leven duidelijk zou verrijken wanneer hij meer sociale contacten zou hebben.

Voor hulpverlening leek deze beste man echter totaal niet open te staan. Het leek ook wel alsof hij al had opgegeven dat het leven beter kon worden dan dit, terwijl hij dan wel de 60 gepasseerd was, maar alles behalve hulpeloos of stokoud was. Zonde

Voor mij zijn dit soort gesprekken waardevol omdat ik er altijd wel inspiratie of een levensles uithaal. Zo maakten de gesprekken met deze heren voor mij maar weer eens duidelijk dat je in je eentje nooit zo succesvol wordt als samen.
Daar waar de een namelijk hulp heeft gezocht bij zijn minder sterke eigenschappen en een rijk leven leeft, kwijnt de ander weg bij zijn eenzame worsteling.
Grotendeels vergelijkbare levens, met zo’n totaal verschillende uitkomst.

Precies om die reden heb ik als zelfstandig ondernemer hulp gezocht bij een businesscoach. De eerste 2 jaar dacht ik dat ik zelf wel in staat was om een eigen bedrijf uit de grond te stampen, maar toen ik eenmaal accepteerde dat ik dan wel alles weet over succesvol afvallen maar dat me dat nog geen ondernemer maakte, ben ik op zoek gegaan naar een coach en heeft mijn praktijk in een paar maanden tijd een enorme groeispurt gemaakt.

En mocht je nog niet doorhebben waar ik naar toe wil: voor succesvol afvallen geldt precies hetzelfde ­čÖé Waarom dan alleen blijven aanmodderen als je ook hulp kunt krijgen?
De meest succesvolle mensen op aarde hebben hun succes niet alleen behaald. Wat maakt dan dat jij nog steeds denkt dat dit voor jou niet geldt en dat je het zelf nog wel een keer gaat proberen?

Mmmm, ik ben benieuwd welke inzichten deze mail je geeft. Zou je dit met me willen delen?

Share this Post

Leave a Comment

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>
*
*