Maak je niet dik!

Ik hoop dat je goed wakker bent, want vandaag wil ik je graag wat vertellen over de invloed die stress mogelijk heeft op jouw gewicht en dit vraagt wat uitleg over het menselijk lichaam waardoor het hier en daar wat theoretisch wordt. Dus pak desnoods eerst nog even een kop koffie voor je verder leest ;-).

Onze samenleving zit bomvol verplichtingen, verwachtingen, deadlines en complexe problemen. Je wilt een goede moeder zijn voor je kinderen, maar ook een goede “de moeder van..”, een goede partner, vriendin, werknemer of misschien wel werkgever en daarnaast leg je jezelf nog de nodige dingen op als goede huishoudster, lid van.., vrijwilliger voor, noem maar op.
Het zal je niet verbazen dat dit kan zorgen voor de nodige stress.

Onze verre voorouders hadden ook stress, maar dit had een meer primitieve oorzaak. Dreigde er gevaar, dan kreeg je stress en stress had je nodig om te overleven, want het maakte dat je in actie kwam. Je moest letterlijk kunnen vechten of vluchten voor je leven!
Wat een geluk dat ons brein hen daarin snel op weg kon helpen door de hormonen adrenaline en cortisol vrij te maken. Adrenaline verhoogd onder andere de bloeddruk en vernauwd de spieren naar de spijsvertering. Hierdoor komt meer bloed en zuurstof beschikbaar voor spieren. Cortisol zorgt ervoor dat er snel meer energie in de vorm van suiker vrijkomt dat ligt opgeslagen in spieren en de lever. Suiker kan door het lichaam snel verbrand worden waardoor in korte tijd energie wordt vrijgemaakt.
Kort gezegd stellen beide hormonen ons dus in staat om snel te kunnen reageren op gevaar.

Vandaag de dag komt het gelukkig niet meer zo vaak voor dat we direct moeten kunnen vechten of vluchten. Uitzonderingen natuurlijk daargelaten.
Veel vaker, en zeker vaker dan vroeger, is er daar voor in de plaats sprake van langdurige stresssituaties door bijvoorbeeld stress op het werk of stress door problemen in het gezin of gewoonweg door alle verwachtingen bij elkaar. Omdat ons brein nog wel steeds hetzelfde werkt, kan langdurige stress leiden tot een chronisch verhoogde cortisol afgifte, wat zorgt voor het mogelijk welbekende “volle” gevoel in je hoofd, leidt tot vermoeidheid en tot slaapproblemen.

Zoals ik eerder al noemde maakt cortisol energie vrij uit onze spieren. Maar wanneer je niet hoeft te vechten of te vluchten, dan heb je die energieboost vaak helemaal niet nodig. De vrijgekomen energie in de vorm van suiker wordt dan ook weer opgeslagen door je lichaam, maar nu in de vorm van vet, met name buikvet. Daarnaast stimuleert cortisol de aanmaak van het hormoon insuline. Wanneer je veel insuline in je bloed hebt dan krijg je meer trek, vooral in suiker of vette snacks, waardoor het een snaaibui in de hand kan werken!

Slaapproblemen, wat zowel een direct gevolg van stress kan zijn, maar dus ook een indirect gevolg door een verhoogd cortisol-level, maken dit probleem tot slot nog groter. Slecht slapen verstoord namelijk de aanmaak van de hormonen ghreline en leptine, waardoor de trek in zoetigheid alleen maar toeneemt en waardoor je tegelijkertijd minder goed in staat bent om te merken dat je vol zit.

Kortom, het moge duidelijk zijn dat stress dus een behoorlijk negatieve invloed kan hebben op je gewicht en je pogingen om af te vallen en ik zou je dan ook willen uitdagen om eens kritisch te kijken naar hoe het is gesteld met jouw stresslevel en hoe je voor meer ontspanning zou kunnen zorgen.

Krijg jij vooral stress omdat het je maar niet lukt om succesvol en blijvend af te vallen en word je gek van alle tegengestelde adviezen? Heb je alles al geprobeerd maar weet je niet meer waar je goed aan doet en zou je het fijn vinden als ik een keer met je mee kijk? Neem dan gerust contact met me op voor een gratis consult! Ik help je graag op weg door je gelijk 2 gouden tips te geven om direct mee aan de slag te gaan!

Share this Post

Leave a Comment

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>
*
*