Is Intermittent Fasting de oplossing?

Onlangs werd mij gevraagd wat ik vind van intermittent fasting als oplossing voor overgewicht.

Van intermittent fasting wordt gezegd dat het geen dieet is, omdat het niet voorschrijft wat je eet maar wel wanneer en hoe lang je wel en niet eet. Er zijn verschillende vormen maar in het algemeen eet je alleen tussen bepaalde tijden (eetvenster genoemd), en vast je tijdens de overgebleven tijd.

Door te vasten zou je dus afvallen terwijl je gewoon eet wat je wilt, mits je dat dus tussen bepaalde tijden doet.

Maar welke beweringen van vasten nu wel of niet waar zijn en wat ik hier van vind, is helemaal NIET belangrijk. Dat je er prima mee af kunt vallen, dat geloof ik namelijk gelijk. Hoewel ik hier 1 kritische noot aan toe wil voegen: denken dat je echt onbeperkt alles kunt eten wat je wilt is echt een fabel. Wanneer je meer eet dan je verbrand, ongeacht het tijdstip waarop je eet, dan kom je aan. Dat is niet iets dat ik geloof, dat is een feit. Pure natuurkunde. Maar goed, dat ter zijde, er zullen zeker mensen zijn die afgevallen zijn door te vasten, daar geloof ik in. Net als dat ik geloof dat je met welke vorm van diëten goed kunt afvallen. Dat heb ik namelijk zelf ook al heel vaak bewezen.

Maar laat daar nu net het probleem niet zitten!!

Er bestaat namelijk een enorm verschil tussen afvallen en op gewicht blijven. Dat laatste is echt vele male moeilijker dan het afvallen zelf.

De enige reden hiervoor is dat pogingen om af te vallen volgens strikte regels (en dan maakt het echt niet uit of we het nu diëten of vasten noemen) slechts van tijdelijke aard zijn. Zodra de resultaten zijn geboekt, gaan we weer “normaal” eten, wat in de praktijk meestal betekent dat we weer gaan eten zoals we aten voor het dieet of voor het vasten. Niet heel verrassend dat we dan ook gewoon weer aankomen toch?

Mocht je vasten om wat voor reden dan ook overwegen in te zetten, denk dan even goed na of je bereid bent om vasten tot je nieuwe leefstijl te maken. M.a.w.: ben je bereid deze manier van eten de rest van je leven toe te passen? Want daarin ligt de enige oplossing verscholen voor duurzaam afvallen.

Zo niet, dan is het effect van vasten dus niet anders dan het effect van welk dieet dan ook!

Nu hoor ik je denken “maar er zijn toch ook andere gezondheidsclaims op het vasten gemaakt? Dat klopt. Vasten heeft een positief effect op de insulineproductie, en dat kan, wanneer dit vanuit medisch oogpunt is geïndiceerd, zeker gezondheidswinst betekenen. Maar ook dan geldt dat de gezondheidswinst weer te niet wordt gedaan wanneer je stopt met vasten en gaat eten zoals je deed voor het vasten. Mocht je vasten overigens willen inzetten vanuit medische overwegingen, dan raad ik je aan dit te bespreken met je huisarts.

Maar wanneer je gewoon gezond bent en je overweegt om vasten in te zetten als een manier van afvallen, onthoud dan goed dat er nu eenmaal GEEN quick fix bestaat voor afvallen!

Mocht ik je humeur voor deze dag nu volledig verpest hebben, weet dan dat ik dit alleen met je deel om je te behouden voor een nieuwe desillusie en dat succesvol en duurzaam afvallen ECHT mogelijk is!

Share this Post

Leave a Comment

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>
*
*