Hutspot op je nuchtere maag

Wees gerust, ik heb het niet over een nieuwe voedingshype, maar de geur van hutspot was wel de eerste geur waar ik vanochtend op m’n nuchtere maag mee werd geconfronteerd.

Tegenwoordig maak ik 6 x per week een wandeling van 45 tot 60 minuten en doordeweeks doe ik dit voor m’n werk, wat betekent dat ik rond 7:15 uur de deur uit wandel. Toen ik vanochtend de straat uit liep stond een van mijn buren al fanatiek te koken, te ruiken aan de hutspotlucht die als warme vlagen mijn neus binnen stroomden.
Nu ben ik al geen hutspot-fan, maar die dikke uienlucht zo vroeg op de ochtend vond ik niet bepaalt aantrekkelijk. En toch was mijn gevoel hierbij “lekker bezig buuf!”.

Want waarom zou je perse je avondmaaltijd in de avond bereiden? Zeker wanneer je overdag druk bent of misschien wel leuke dingen wilt doen met je kinderen omdat het herfstvakantie is. Wat voor mij duidelijk was is dat mijn buurvrouw in ieder geval heeft nagedacht over haar avondmaaltijd. Zij heeft een plan om te zorgen dat zij vanavond een gezonde maaltijd op tafel kan zetten en dat lukt nu eenmaal niet altijd als je je laat leiden door de waan van de dag.

Want, zoals ook afvalkoningin van dit moment, Shirma Rouse heeft ondervonden (aldus Facebook), gezond eten kost tijd. Niet zozeer omdat het langer duurt om een gezonde maaltijd te bereiden, maar je moet wel zorgen dat je bedenkt wat je wilt gaan eten, dat je de juiste spullen in huis hebt en dat je tijd inplant om te koken. Dit vraagt om een plan, want naast gezond willen eten staat de rest van je leven niet ineens stil. Zo zul je onder andere rekening moeten houden met andere afspraken in je agenda en met je energieniveau. Mij moet je bijvoorbeeld echt rond 17 uur niet vragen te bedenken wat we gaan eten. Als ik op dat moment namelijk de voorbereidingen hiervoor nog moet gaan treffen, dan vind ik het heel moeilijk om niet toe te geven aan mijn energiedipje en voor het “gemak” te gaan. Dit betekent voor mij dat ik een keer per week boodschappen laat bezorgen, dus voor een hele week globaal bedenk wat we eten, dat ik ’s ochtends kies wat we die dag gaan eten en het vlees al uit de vriezer haal. Zo hoef ik ’s avonds alleen nog maar de maaltijd te bereiden.

Gezond eten kost dus inderdaad tijd. Maar ik heb dat er graag voor over, want het levert ook zoveel op. Want wat Shirma ook heeft ondervonden is dat, sinds zij structuur heeft ingebouwd in haar eetmomenten, maar ook in het sporten, het afvallen eigenlijk als vanzelf gaat.

YESSSS! Dat is precies waar het om gaat! Wanneer je aandacht geeft aan die dingen die je gaan helpen om op duurzame wijze je eetgedrag te veranderen, dan komt die stip op de horizon vanzelf dichterbij! Stop dus liever je energie in wat je vandaag nog anders kan doen dan dat je elke dag tegen beter weten in op die weegschaal stapt in de hoop dat je kilo’s overnacht zijn weggesmolten!

Geeft dit je nieuwe inzichten? Ik ben heel benieuwd! Zou je ze hieronder met me willen delen?

Share this Post

Leave a Comment

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>
*
*