Het masker – een teken van vrijheid of juist van gevangenschap?

Heb je de carnaval weer overleeft, of ben je net als ik een te nuchtere Nederlander van boven de rivieren ­čÖé

Wist je dat carnaval van oudsher een echt eet-feest is? Het is namelijk oorspronkelijk een 3 dagen durend feest dat voorafgaat aan een vastenperiode van 40 dagen tot aan de Pasen. Voordat de vastentijd begon kon iedereen zo nog lekker veel eten.
Ik weet niet hoe jij het ziet, maar volgens mij zijn de feestvierders tegenwoordig eerder bang voor uitdrogingsverschijnselen dan voor honger en is er niemand meer die na 3 dagen feesten ook echt nog 40 dagen vast.
Iets met krenten uit de pap of zo ­čśë

Ik heb de hype rondom het feest nooit echt begrepen. Daarvoor moet je wieg denk ik echt in een ander deel van Nederland hebben gestaan. Los van het feit dat ik grote massa’s mensen, dronken mensen, niet bepaalt aantrekkelijk vind, heb ik nooit zo goed begrepen waar dat verkleden nu eigenlijk goed voor is.

Ik besloot dit van de week eens uit te zoeken en wat ik ontdekte gaf de nodige stof tot nadenken en ik wil dit graag met je delen.

Een belangrijk element van het feest blijkt namelijk van oudsher het gelijkheidsprincipe te zijn. Gelijkheid tussen ondergeschikten en meesters en tussen mannen en vrouwen. Door een masker op te zetten verhul je je ware identiteit waardoor je iedereen kunt zijn die je wilt zijn en waardoor je niet gezien wordt voor wie je daadwerkelijk bent, waardoor iedereen gelijk is aan elkaar. Een masker geeft hiermee een gevoel van vrijheid.

En juist hier gaat het voor mij helemaal mank! Toen ik dit las kreeg ik kortsluiting. Vrijheid door je anders voor te doen dan je daadwerkelijk bent? Serieus?!?
Ik heb juist jarenlang geworsteld met wie ik ben. Ik heb me 25 jaar lang anders voorgedaan dan wie ik ben en dit voelde voor mij echt alles behalve vrij! Ik heb talloze pogingen gedaan om maar te voldoen aan het maatschappelijk geaccepteerde schoonheidsideaal, heb jarenlang vermeden om in het openbaar te eten en al zeker geen ongezond eten zoals een patatje. Wetende wat anderen zouden denken wanneer ze mij zouden zien eten. Jarenlang heb ik me geprobeerd te voegen naar eet- en leefregels die niet bij mij passen, juist om maar niet op te vallen in de massa. Jarenlang heb ik geleefd met een masker op.

Juist het accepteren van mezelf, het afzetten van mijn masker en het gaan leren luisteren naar mijn behoeften, naar mijn lijf, voelde voor mij als een verlossing, als vrijheid!

Waarschijnlijk dat carnaval en ik om die reden dan ook niet zo goed samengaan.
Helemaal prima, want ik heb geleerd het leven op mijn eigen manier te vieren!

Als je dit leest, wat roept dit dan bij jou op?
Zet jij juist graag een masker op zo nu en dan en wat brengt dit jou dan?
Of zou het voor jou een verademing zijn wanneer je je masker voor eens en altijd af zou kunnen laten en jezelf met volledige overgave zou kunnen tonen aan de buitenwereld?

Geeft een masker jou een gevoel van vrijheid of voel jij je er juist achter gevangen?
Zou je dit hieronder willen delen met me?

Share this Post

1 Comment

  1. Ik heb idd niets met maskers en al helmaal niets met carnaval. Voor mij geen polonaise en een heleboel drank. Wel heb ik het op straat of openbare gelegenheid eten van ongezonde dingen. Voor mij geen patat op straat of pizzapunt maar wel een gezond broodje. In gezelschap eten of gebak nemen blijft moeilijk en ik voel iedereen denken. Toch doe ik dat wel op verjaardag of feestje. Hoewel ik daar ook heel makkelijk iets kan laten staan wat me thuis niet lukt. Ik heb nog steeds moeite met mezelf om het dik zijn. Ik heb meer dan 40 jaar een vriendin gehad met ook een behoorlijk maatje meer. Bij haar alleen kon ik mezelf zijn. Samen lijnen maar ook samen weer aankomen en opnieuw proberen totdat we een aantal jaar geleden besloten en nu is het genoeg. We zijn wie we zijn. Ik mis haar. Ze is helaas bijna 3 jaar geleden overleden.

Leave a Comment

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>
*
*