Herken jij dit?

Het is een nieuwe dag, vol met nieuwe kansen. Je weet het zeker: dit wordt een goede dag! Je start met een gezond ontbijt en neemt jezelf voor deze dag niet te snoepen, alleen maar gezond te eten en vanavond lekker te gaan wandelen nu het nog zo lekker lang licht is!

Rond koffietijd gaat het je zo goed af dat je besluit je gezonde tussendoortje deze ochtend maar over te slaan. Je hebt immers niet echt veel honger, en alle beetjes helpen!

Met de lunch kies je voor de verandering een maaltijdsalade: lekker gezond en als je nu het brood af en toe eens kan laten staan dan gaat het afvallen nog sneller!

Tegen het eind van de middag heb je toch wel trek. Ook voel je je wat slapjes. Bij thuiskomst toch maar even wat eten, want anders word je misschien wel naar.

Wanneer je de koelkast opentrekt om te gaan koken blijken er weinig ingrediënten voorhanden die voldoen aan jouw voornemen “alleen maar gezond”. Maar naar de winkel gaan trek je nu echt niet. Je hebt inmiddels flinke honger en je wilt nu toch wel snel kunnen eten. Nou, dan toch maar even wat makkelijks.

Na het eten ben je teleurgesteld dat het je weer niet is gelukt. Ook merk je al snel na het eten dat je toch ook nog trek hebt en dat je echt iets zoets moet, NU!!!

Ach, en wat maakt dat ook uit, want deze dag is nu toch al verpest. Dus kun je het wandelen ook beter inruilen voor Netflix, met nog meer zoets…….   

Wanneer jij denkt dat het aan jou ligt dat je ’s ochtends nog zo vastberaden bent in hoe je deze dag gezond gaat leven en dat je deze mindset later die dag volledig verliest, dat je blijkbaar te weinig discipline hebt en dat het dus niet is weggelegd voor jou om af te vallen en gezond te leven, dat je hebt gefaald of misschien stiekem niet graag genoeg wilt afvallen……..Mag ik je dan nu gelijk wakker schudden?!! Dit ligt helemaal niet aan jou, maar aan je aanpak!

Deze manier van afvallen vraagt namelijk heel veel wilskracht en feit is dat je maar een beperkte hoeveelheid wilskracht hebt per dag. Wilskracht kun je zien als een spier, die vermoeid raakt wanneer je hem te lang aanspant. Je verliest kracht en uiteindelijk lukt aanspannen je helemaal niet meer.

Wanneer je bedenkt dat je deze wilskracht niet alleen inzet voor afvallen, maar hier de gehele dag door wel een beroep doet, in meer of mindere mate, dan is het niet vreemd dat in de loop van de dag je wilskracht raakt uitgeput.

Ga maar eens na voor jezelf: hoe vaak heb jij vandaag een beroep gedaan op je wilskracht?

Wanneer je vervolgens bedenkt dat je slechts over circa 15 minuten wilskracht per dag beschikt, beïnvloed dit dan de manier waarop je naar jezelf en eerdere afvalpogingen kijkt, en zo ja, hoe?

Ik ben benieuwd of deze blog je nieuwe inzichten heeft gegeven. Zou je je inzichten met mij hieronder willen delen?

Share this Post

Leave a Comment

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>
*
*