Get hooked

Wat super leuk dat je mee doet met de Get Hooked – haak je nijlpaard challenge.

Ik heb geprobeerd de instructie geschikt te maken voor de echte starters onder ons, dus is het een soort haken voor dummies geworden ;-). 

Er zit geen deadline aan deze filmpjes, dus een echte challenge… het is vooral een uitdaging voor jezelf, en je mag er net zo lang over doen als je zelf wilt! 

Op deze manier hoop ik dat ik een steentje kan bijdragen aan het in banen leiden van de negatieve emoties als stress, angst, irritatie of verveling die je op dit moment mogelijk ervaart door de Cornona pandemie die rondraast.

Ik wens je in ieder geval veel succes en heel veel plezier met het haken van je eigen nijlpaard!

Wat heb je nodig: haakkatoen, een haaknaald (3-3,5), een schaar een borduurnaald, vulling en 2 veiligheidsogen van 16 mm.

Get hooked week 12 - 19 juni 2020

De laatste sessie van Get Hooked!! Jeetje wat vliegt de tijd wanneer je het naar je zin hebt 😉 Ik hoop dat ik heb kunnen bijdragen aan jullie vermaak de afgelopen weken en dat dit heeft geholpen alle toestanden rondom Corona wat te verzachten. Ook hoop ik jullie een levenslange hobby te hebben aangeleerd :-).

Ik vond het in ieder geval heel leuk om te doen!

Mijn laatste instructie is wat anders dan dat je bent gewend. Dit komt doordat mijn foto opnames verloren zijn gegaan. Hier kwam ik achter toen de laatste stappen al waren gezet en mijn nijlpaard dus al in elkaar zat. Ik heb daarom in een video uitgelegd welke stappen je nu nog te zetten hebt. Voor de oren had ik gelukkig mijn foto’s al in een collega gegoten en die collage’s zijn gelukkig bewaard gebleven. In de foto’s laat ik zien welke stappen je moet zetten om de oren te maken. Jullie zijn inmiddels volleerd hakers, dus ik verwacht dat dit wel goed komt. Lukt het nu niet, tag me dan even onder het bericht op facebook of insta. Ik neem dan zsm contact met je op!

Om de oren te maken is het belangrijk eerst rondom in elke steek 1 stokje te haken. Geen dubbele dus op de hoeken, maar in elke steek van je vorige, in mijn voorbeeld oranje tour, haak je dus 1 stokje. Hecht je draad NIET af als je daar mee klaar bent.

Doordat je op de hoeken geen dubbele maakt, krult je oor wat naar binnen. Dat is geen probleem, want je moet toch je oor gaan vouwen.

Je vouwt je oor doormidden, met de goede kant naar buiten. Nu ga je de 2 kanten aan elkaar haken door vaste steken te maken door steeds 2 stokjes. Je steekt je naald door de 2 stokjes die tegenover elkaar liggen, zoals te zien op foto 3, en zo haak je het oor dus dicht.

Houd een stuk draad van circa 30 cm over en knip af.

Met het stuk draad zet je het oor tot slot met een borduurnaald vast op het hoofd, en tadaaaa! Klaar is ie!!!

Get hooked week 11 - 12 juni 2020

Vandaag zetten we de bovenkant van de snuit vast en de kin. Hiervoor heb je nodig 2 bloemen van 5 blaadjes en            1 van 6.

We beginnen met de kin. Op de eerste foto zie je de onderkant van het nijlpaard. De kin zet je aan 3 kanten vast. Vervolgens draai je het nijlpaard om de bovenkant van de snuit te bevestigen. Eerst aan de linkerkant van de kop en tot slot de rechterkant.

De 2 bloemen van 6 blaadjes die je nu over hebt, dat zijn de bloemen voor de oren. Hier gaan we volgende week mee verder.

Voor volgende week heb je daarnaast nog 1 bloem met 5 blaadjes nodig voor de voorkant van de snuit en 2 bloemen met 4 blaadjes voor de zijkant van de snuit. In onderstaand filmpje laat ik zien hoe je een bloemetje met 4 blaadjes maakt. Niet ingewikkeld maar net even wat anders.

Get hooked week 10 - 4 juni 2020

We maken vandaag de 2 bloemen vast op de plek waar de ogen komen. Dat zijn bij mij 2 groene bloemen. Deze oogkassen, om ze zo maar te noemen, maak je vast aan de zijkant van de nek en de bovenkant van de nek.

Op de eerste foto zie je dat ik eerst de  linker oogkas vastzet aan de paarse zijkant van de nek en de oranje bovenkant. Op de volgende foto volgt de rechter oogkas. Deze zet je eerst vast aan de linkeroogkas, daarna de bovenkant van de nek en tot slot de rechter zijkant van de nek.

Wanneer de oogkassen bevestigd zijn draai je je nijlpaard op z’n rechter zijkant, dus met de linkerkant omhoog. Aan de onderkant van de hals en de linkeroogkas bevestig je vervolgens de linker wang.

Draai nu je nijlpaard op z’n linkerzij en bevestig nu de rechterwang aan de rechter oogkas en de hals.

Je bloemen voor deze week zijn bevestigd. Maar nu nog even een super leuk moment….. het is namelijk tijd om de veiligheidsogen te bevestigen!

Deze steek je door het midden van de oogkassen en zet je aan de achterkant vast. Druk de achterkant zo stevig mogelijk tegen de binnenkant van je nijlpaard. 

Oké, een beetje een monster nog zo, maar word je hier niet super enthousiast van? Ik vind dit altijd het moment waarop het nijlpaard al echt een beetje tot leven komt :-).

Nou, voor deze week zit je werk er op. Voor volgende week haak je 3 bloemen van 6 blaadjes en 2 van 5. Succes!

Get hooked week 9 - 29 mei 2020

Deze week maken we de nek van het nijlpaard. Het nijlpaard neemt inmiddels al aardige vorm aan en om bloemen vast te zetten vind ik het zelf prettig werken om het nijlpaard op schoot te zetten. Zo kun je het lijf klemmen tussen je knieën of tussen je schoot en een tafel. Maar hierin moet je dus even stoeien met een prettige werkhouding.

Je begint aan de bovenkant, waar je de eerste bloem van 5 blaadjes aan slechts 1 zijkant vast zet. Foto 2 laat je zien hoe dit er uit ziet als de bloem vast zit.

De volgende bloem vormt de linker zijkant van de nek. De eerste bloem, die ik net bovenaan heb vastgezet, heb ik op de foto omhoog geklapt. Je zet de bloem vast aan de borst (a) en schouder (b) en aan de bloem die je net als eerste hebt vastgezet. Op de foto is dit aangegeven met c, maar dit is wat lastig te zien, dus hopelijk helpen deze toelichting en foto 4, waar je de linker zijkant van de nek ziet zodra hij is vastgezet.

Je zet vervolgens de rechter zijkant van de nek vast. Op foto’s 6 en 7 is te zien, vanaf de voorkant en de onderkant, hoe je werk er nu uit zou moeten zien.

In de V opening, die je ziet vanaf de onderkant, zet je tot slot aan 2 kanten de 4e bloem vast, de onderkant van de hals. In de laatste foto zie je hoe je werk er uit ziet als de nek in z’n geheel vast zit.

Voor volgende week heb je wederom 4 bloemen van 5 blaadjes nodig voor de ogen en de wangen.

Tot dan!

Get Hooked week 8 - 23 mei 2020

Week 8 al weer! Vandaag sluiten we de romp af om vervolgens in week 9 richting het hoofd te kunnen gaan werken.

Na al deze weken heb ik de inschatting gemaakt dat een video instructie eigenlijk overbodig is. De techniek is jullie helemaal helder en de foto’s laten veel duidelijker zien welke bloem op welke plek vastgezet moet worden.

Mocht je er niet uitkomen zonder video, let me know! Dan kruip ik alsnog even achter de camera ;-).

Voor volgende week is het overigens wel aan te raden, mocht je dat nog niet gedaan hebben, om je nijlpaard op te vullen. Daarnaast heb je 4 bloemen van 5 blaadjes nodig om de nek te gaan maken. Tot volgende week!

Get hooked video 7 - 15 mei 2020

You know the drill…. succes!!!

Get hooked video 6 - 8 mei 2020

Vandaag gaan we de rug en de buik van het nijlpaard sluiten en iets verder naar voren doorwerken.

Het opnemen van een video wordt steeds wat uitdagender omdat het nijlpaard groter wordt en ik eigenlijk beide handen nodig heb om het nijlpaard te kunnen keren en je een goed beeld te geven van waar we aan het werk zijn. Ik heb de camera dan ook aan mijn lamp gehouden waardoor het beeld 90 graden is gedraaid. Ik hoop dat het deondanks goed te volgen is en anders kun je me vragen stellen onder de post op facebook of instagram. 

Voor de oplettende kijker: aan het eind van de video, waarin ik verwijs naar wat we volgende keer gaan doen is een foutje geslopen :-). De 2 bloemen van 6 blaadjes waar ik naar verwijs maak je namelijk vandaag al vast aan je werk. Dus in plaats van  2 x 7 en 2 x 6 heb je voor volgende keer nodig: 2 x 7 en 4 x 5. We gaan namelijk naast het verder werken aan de rug dan ook de voorpoten maken.

Succes en tot volgende week!


Get hooked video 5 - 1 mei 2020

Zo , daar gaan we weer! Je bent nu op een punt beland waarop je de techniek van het aan elkaar zetten redelijk beheerst. Je kunt dus als het goed is met steeds meer ontspanning en plezier meedoen, wat het nog leuker maakt dan het al was!

Vandaag gaan we werken aan de flanken en de onderrug van het nijlpaard.

Met foto’s verduidelijk ik weer waar je aan het werk bent en welke volgorde je bij het vastzetten aanhoudt. met de video praat ik je door deze stappen heen! 

Ready???

 

Vandaag gaan we verder met het vastzetten van de heupen en lage rug. In de eerste foto geven de blauwe cijfers de bloemen aan die je al aan elkaar hebt vastgezet. Met de rode cijfers gaan we vandaag aan de slag.

We beginnen met de bloem rechtsonder (blauwe bloem) en werken dan naar links. De gele bloem bevestigen we als laatste.

Met de letters a tot en met i geef ik in het geel de volgorde aan waarmee je de bloemen aan elkaar haakt.

Ook nu zal ik weer gebruik maken van extra foto’s omdat dit toch een beter beeld geeft dan een bewegende camera waar ook mijn vingers nog in de weg zitten 🙂 . 

Klaar voor? Let’s go!

Daar gaan we dan voor week 3. Hier leer je de techniek om de losse bloemen aan elkaar te zetten tot 1 geheel. Om uit te leggen middels een video best ingewikkeld heb ik gemerkt :-). De video was daardoor wat lang om in 1 x te kunnen posten, vandaar een deel 3A en 3B. Om de video’s wat te ondersteunen heb ik ook 2 foto’s toegevoegd. 

We gaan aan de slag met de bloemen waarin blauwe cijfers staan. Het cijfer duidt aan hoeveel blaadjes het desbetreffende bloemetje heeft. Voor deze week heb je dus nodig: 2 bloemen van 6 blaadjes, 2 van 5 en 1 van 8.

In de video neem ik je mee hoe je stap voor stap eerst de pootjes aan 3 zijden aan elkaar zet tot een soort sokje en hoe je daarna de pootjes aan de kont vastmaakt (per poot 2 zijden). In de 2e afbeelding zie je het eindresultaat van deze week. De gele cijfers geven de volgorde in waaraan de poten aan de kont zijn vastgemaakt. 

Bij het aan elkaar zetten heb je de goede kant van de bloemen naar boven liggen (daar kijk je dus naar). De bloemen zet je altijd tegen de klok in aan elkaar vast. 

Veel succes en vooral plezier! Wanneer deze techniek eenmaal helder is, is de rest van het in elkaar zetten vrij eenvoudig!

O, nog 1 belangrijke laatste tip: blijf goed tellen! Hierover in de video’s meer! Tot volgende week!Get Hooked video 2 - 11 april 2020


Get Hooked Video 1 - 4 april 2020