Wat is een gezonde relatie met eten?

by Annouschka – Grip op je eetgedrag

De reden waarom veel pogingen om af te vallen uiteindelijk stranden, is omdat de focus wordt gelegd op de zichtbare gevolgen in plaats van op het daadwerkelijke probleem.


De extra en ongewenste kilo’s zitten in de weg, letterlijk en figuurlijk, dus gaan we aan de slag met ons voeding en ons beweegpatroon. Maar minder of anders gaan eten en/ of bewegen geeft helaas geen antwoord op de vraag wáarom je besluit iets wel of niet in je mond te stoppen. 


De vrouwen in mijn praktijk weten vaak nog meer over gezonde voeding dan ik. Zij kennen elk dieet, hebben een kast vol met kookboeken. Maar waarom lukt het ze dan niet om de juiste keuzes te maken? Waarom vallen ze steeds terug in oude eetgewoontes?


Díe vraag, daarin ligt de sleutel verscholen tot een échte oplossing, een duurzame verandering van het eetpatroon en een einde aan het patroon van afvallen en aankomen.


Want er zijn zo veel meer redenen om iets in je mond te stoppen dan puur het hebben van honger of trek. Waar het om gaat is welke functie eten heeft voor jou? Welke rol speelt eten in jouw leven? Met andere woorden hoe ziet jouw relatie met eten er uit?


Het hebben van een gezonde relatie met eten betekent dat je gewoon kunt genieten van eten als jij daar bewust voor kiest. Dat je eet omdat je honger hebt of omdat je gewoon even zin hebt in iets lekkers. Wanneer je daarentegen regelmatig last van snaaibuien omdat je met eten het gat probeert op te vullen van een miskende behoefte zoals de behoefte aan troost wanneer je verdrietig bent, of de behoefte aan afleiding wanneer je je verveelt, dan  heb je een ongezonde relatie met eten. En dat lost zichzelf echt niet zomaar op door op dieet te gaan.


Om duurzaam je worsteling met eten en de kilo’s aan te pakken is het ontwikkelen van een gezonde relatie met eten, het doorbreken van dit soort patronen dan ook essentieel. 


Om te testen hoe het is gesteld met jouw relatie met eten, kun je nu de Quick-scan downloaden. Deze scan geeft niet alleen inzichten in jouw patronen, maar ook direct handvaten voor een duurzame verandering. 


Dus download de scan vandaag nog en je maakt direct een eerste stap op weg naar een échte verandering!