Diëten- & voedingshypes

Het bestaansrecht van diëten en voedingshypes

Diëten en voedingshypes beloven vaak snel resultaat en maken dit ook waar. Daarnaast zijn ze vaak makkelijk op te volgen door de strenge en duidelijke regels. Met beloften als “van maat 48 naar 38 in slechts 3 maanden” wordt slim ingespeeld om op ons enorme verlangen slank te zijn, zonder daar te veel moeite voor te hoeven doen.

Het snelle resultaat van een dieet is het gevolg van een negatieve energiebalans. Met andere woorden: wanneer je de regels opvolgt verbruik je meer energie dan dat je binnenkrijgt en val je af. Omdat er legio manieren zijn om een negatieve energiebalans te creëren, zijn er ook legio verschillende diëten en hypes te verzinnen. Hierdoor lijkt het net alsof er steeds weer iets nieuws wordt ontdekt.

Omdat diëten niet tot blijvend resultaat leidt, maar de wens om af te vallen blijft bestaan, blijf je gevoelig voor deze nieuwe hype en dus trap je er voor een zoveelste keer weer in.

Wat we vaak niet weten over diëten

Naast het feit dat diëten niet de daadwerkelijk oorzaak van je overgewicht aanpakken en het effect daarmee tijdelijk is, maken diëten je probleem dikwijls juist groter! Doordat de calorie beperking van een dieet vaak te drastisch is, zal je lichaam zich aanpassen aan het plotselinge tekort aan energie dat ontstaat. In plaats van vet te verbranden zal je lichaam zuiniger om gaan met de energie waardoor je minder energie nodig hebt. Wanneer je weer “normaal” gaat eten na het dieet kom je daardoor makkelijker aan: je stofwisseling is vertraagd. Dit levert dan ook vaak extra kilo’s op, waardoor je zelfs zwaarder wordt dan voor je het dieet startte.

Een ander ongewenst effect van laagcalorische diëten is dat je
lichaam op zoek gaat naar andere energiebronnen zoals de eiwitten in je spiermassa. Je lijkt succesvol in het afvallen terwijl je in werkelijkheid geen vetmassa maar spiermassa en water verliest. Je eet als het ware je eigen spiermassa op! 

Tot slot zegt het aantal calorieën, oftewel de kwantiteit van je voeding, helaas nog vrij weinig over de kwaliteit. Of een bepaald voedingspatroon gezond is, wordt bepaald door de voedingsstoffen die zich in de voeding bevinden. Het lichaam heeft verschillende voedingsstoffen nodig om goed te kunnen functioneren. Van gezonde voeding kan pas worden gesproken wanneer het lichaam voldoende van deze stoffen binnenkrijgt. Wanneer met name wordt gekeken naar het aantal calorieën, bestaat de kans dat het lichaam een tekort oploopt van bepaalde, essentiële voedingsstoffen, wat gevolgen heeft voor de gezondheid op korte en/of lange termijn.

Omdat diëten niet de oorzaak van het overgewicht aanpakken, ongewenste effecten met zich meebrengen en dikwijls ongezond zijn, werk ik NIET met wat voor vorm van dieet dan ook. In mijn aanpak ga ik uit van “normale, gezonde voeding”, volgens de richtlijnen van het Voedingscentrum.

Wil jij op een gezonde manier succesvol afvallen? Dat kan! Meld je nu aan voor regelmatige feitjes, tips en adviezen per email die je helpen om grip op je eetgedrag te krijgen. Bovendien ontvang je mijn e-book “Stop met jojo-en in 3 bewezen stappen” gratis!

Heb je een extra steun in de rug nodig? Meld je dan aan voor het programma “Grip op je eetgedrag – Succes Verzekerd”.