Beste dokter…

Ik voel even de behoefte om u te schrijven. Ik zit namelijk met het volgende:

Intens verdrietig kan ik worden van de verhalen van mijn klanten wanneer zij vertellen over de ontelbare keren dat zij op onbegrip stuitte over hun problemen met eten en met hun gewicht.

De conclusie van buitenstaanders dat zij ongedisciplineerd zijn, geen ruggengraat hebben en of lui zijn doet pijn, maar de oprecht geïrriteerde blikken van “deskundigen” wanneer zij met het schaamrood op de kaken moeten toegeven aan u of uw collega dat het weer niet is gelukt zich aan de dieetafspraken te houden zijn killing.

U stuurt ze gewoon weer met dezelfde instructie naar huis, alsof het hier gaat om hardleerse kleine kinderen.

Alsof het niet beledigend is wanneer je steeds weer te horen krijgt “elk pondje gaat door het mondje”.

Alsof het niks is wanneer er gedreigd wordt dat anders alleen een maagverkleining je nog kan helpen.

Wanneer krijgen de verwoed lijners eens credits voor al hun inspanningen om hun eetpatroon en gewicht onder controle te krijgen in plaats van steeds maar een schop na?

Wanneer wordt het eindelijk eens gemeengoed dat afvallen geen kwestie is van minder eten en meer bewegen?

Wanneer gaan we nu eens accepteren dat diëten en lijnpogingen juist de oorzaak zijn van eet-obsessies en steeds groter wordende gewichtsproblemen?

Vroeger heeft u op school misschien geleerd dat zachte heelmeesters stinkende wonden maken. Nou, geloof mij, mensen die worstelen met hun eetgedrag en gewicht kunnen als geen ander streng zijn voor zichzelf. Probeert u uzelf maar eens een tijdje uit te hongeren zonder dan aan eten te mogen denken. Dat is onmogelijk!

Wat zij nodig hebben is begrip en steun!

Zou u dus alstublieft eens oprecht willen gaan luisteren naar deze mensen in plaats van ze te bekritiseren omdat dat het hen niet lukt een onmogelijke missie te voltooien?

Denkt u deze mensen zo echt te helpen? De enige reden dat u ze niet meer terug ziet in de praktijk is niet dat uw vermanende woorden eindelijk resultaat hebben gehad. Zij durven simpelweg niet meer te komen. Uit angst en schaamte

Mmmm daarmee is uw probleem in ieder geval wel opgelost… dat dan weer wel.

 

Share this Post

Leave a Comment

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>
*
*