Ben je eigenwijs, dom of lui of ligt het ingewikkelder?

Vandaag heb ik een echt hersenkrakertje voor je ­čÖé

De laatste weken voor mijn vakantie waren super druk en als ik druk ben dan is het eerste dat geofferd wordt: bewegen. Geen tijd voor, te moe voor, geen zin nu…. je kent ze wel, de bekende smoesjes waarmee je jezelf probeert te overtuigen dat het echt heel logisch is en dat je ├ęcht niet anders kunt dan dit besluit nu zo te nemen.

Gelukkig lukt het me in de zomervakantie dan direct wel weer het bewegen op te pakken, wat deels ook wel komt doordat ik merk dat ik stijf wordt als ik niet beweeg en last krijg van mijn rug (lekker confronterend ook).

Om te voorkomen dat ik te weinig beweeg heb ik het bewegen na de vakantie op de doordeweekse dagen opgenomen in mijn nieuwe structuur, die overigens werkt als een trein! Hierdoor lukt het me ondanks een drukke agenda toch nog steeds om dagelijks minstens een half uurtje vrij te maken om te wandelen of om te fietsen.

Lekker bewegen in de buitenlucht, ik vind het heerlijk en probeer dit het hele jaar door te doen, weer of geen weer, want daar kun je je op kleden.
En nu zou je toch denken dat we op zich in juli regenbuien genoeg hebben gehad om hier enigszins bedacht op te zijn, maar toch zit het niet in mijn systeem om in juli na te denken over jassen en paraplu’s.
Ondanks dat ik echt al meerdere keren een nat pak heb gehaald, werd ik vorige week dus toch w├ę├ęr overvallen door een dreigende lucht tijdens mijn rondje.

Best gek toch, want je verwacht toch dat je wel zou leren van eerdere wandelingen, maar niks is dus minder waar. Ergens vergeet ik op een of andere manier steeds weer dat het in juli ook kan regenen.

En nu had ik een nat pak, wat echt niet onoverkomelijk is, maar zo zijn er wel meer voorbeelden te verzinnen waarin je niet altijd doet wat op dat moment het beste is voor je om te doen, ook al zou je inmiddels beter moeten weten.

Ik had je namelijk net zo goed kunnen vertellen over al die keren dat ik op dieet ben gegaan en weer terug ben gevallen in oud gedrag. En de pijn van te zwaar zijn en niet lekker in je vel zitten is wel echt een stuk groter dan een doorweekte spijkerbroek. Hoe kan het toch dat ik ondanks deze pijn jarenlang niet lijk te hebben geleerd van dit soort situaties en dat ik keer op keer toch weer verkeerde keuzes maakte?

Was ik dan te eigenwijs of hardleers, dom of te lui? Of lag dit uiteindelijk toch wat ingewikkelder?

Jarenlang heb ik de schuld bij mezelf gezocht, tot ik doorkreeg dat ik “the big picture” niet zag. Want waar het hier ├ęcht over gaat is over gedrag en gedrag gaat lang niet altijd over bew├║ste keuzes maken. Wanneer je gewend bent iets op een bepaalde manier te doen, dan denk je daar niet meer over na. Je doet het gewoon. Vandaar ook de term “gewoonte”. In plaats van bew├║st te kiezen, handel je op de automatische piloot.
Het feit dat dit mogelijk is, is over het algemeen erg prettig. Het zou namelijk echt rete vermoeiend zijn als je over alles wat je deed steeds heel goed moest nadenken en je steeds heel bewust moest kiezen wat je ging doen. Dan zouden je hersenen echt overuren draaien.

Alleen is het zo dat niet uitsluitend gew├ęnst gedrag een gewoonte kan worden. Ook ongewenst gedrag kun je tot een automatisme maken. Zo gebeurt het dus vaak genoeg dat ongewenste eetgewoonten er in sluipen en je je hier eigenlijk niet meer echt van bewust bent.

Wil je gedrag veranderen, dan zal je deze automatische piloot moeten stopzetten. Opnieuw bewust worden van wat je aan het doen bent en opnieuw bew├║st andere keuzes maken. Maar helaas is het ├│├│k een gewoonte geworden om te denken dat als je wilt afvallen, je op dieet zult moeten. M.a.w: wanneer jij een echte jojo bent, dan is lijnen/ di├źten dus net zo goed gewoonte gedrag worden!

Maar daar komt nu natuurlijk een einde aan, want met deze mail maak ik je daar nu van bewust: met jouw lijn/ dieet gedrag help je jezelf niet! Wil je echt veranderen, dan zul je deze gewoonte moeten doorbreken. Blijf je namelijk dezelfde aanpak kiezen voor je ongewenste kilo’s, dan krijg je niks anders dan steeds weer hetzelfde resultaat!

Als je nu eens even 10 minuten de tijd neemt om hier over na te denken, wees dan eens eerlijk: wat zijn jouw idee├źn over afvallen en zou het misschien kunnen dat je vast zit in een niet helpend gewoontepatroon? Zou dat misschien de echte reden kunnen zijn van het feit dat het je niet lukt om succesvol af te vallen? M.a.w: ben jij gewoon hardleers, lui, dom of eigenwijs of ligt het misschien toch iets ingewikkelder?

Zou je je gedachten met me willen delen?

Share this Post

Leave a Comment

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>
*
*