Alles/ niks, zwart/wit? Doe mij maar grijs!

Ik vind het niet altijd makkelijk om op zoek te gaan naar grijstinten en ben eigenlijk meer een persoon van uitersten, alles of niks, zwart of wit.

Zo vind ik het bijvoorbeeld nogal lastig om mijn energie te doseren. Gedreven door een enorm gevoel van enthousiasme kan ik ergens helemaal voor gaan, mezelf 200% geven. Dat kan tot hele mooie dingen leiden, maar voor mezelf hebben deze energiepieken vaak een wat minder rooskleurig staartje. Ik kan me namelijk soms ook behoorlijk leeggezogen voelen.

Een aantal jaar geleden heeft dit dan ook mede geleid tot mijn burn-out. Geen leuke tijd maar wel een periode waarin je veel leert over jezelf, zoals dit inzicht over hoe ik mijn energie niet altijd voldoende doseer en dat je niet door hoeft te gaan tot het gaatje. Stoppen terwijl je energie over hebt kan ook! Wat een eye-opener was dat!

Dit inzicht helpt mij nu om andere keuzes te maken, wat overigens niet wil zeggen dat ik niet bij tijd en wijlen vol in mijn oude valkuilen stap.

Vorige week gebeurde het me bijvoorbeeld nog. Een weekje vrij met zomers weer was de ideale kans om na een natte winter mijn hardloopspullen eindelijk weer te voorschijn te halen. Uiteraard ging ik super gemotiveerd van start!

Maar wel met een plan: ik ging om de dag, want een dag rust is belangrijk! Ik had een app geïnstalleerd met een opbouwschema, want na een aantal maanden niet gerend te hebben moet het lijf daar toch weer aan wennen.

Tot daar ging het goed en kon ik mijn enthousiasme temperen tot normaal.

Van eerdere seizoenen weet ik dat je vrij snel weer op je niveau van voor de winter kan zitten. Omdat ik niet echt warm werd (letterlijk en figuurlijk) van de lessen van level 1, besloot ik om dan wel te starten bij de lessen van level 2…

….en daar ging het alsnog mis. Zondagavond kreeg ik last van mijn bil en onderrug…gevalletje overbelast….:-(

Vroeger zou ik op dit moment hebben gedacht: laat maar weer zitten, blijkbaar is dit niets voor mij. Nu weet ik gelukkig wat er mis ging en kijk ik naar wat er wel kan tot ik weer voldoende hersteld ben om met level 1, jawel, te herstarten. Belangrijk is namelijk wat goed is voor mijn lijf nu, op dit moment, maar ook wat goed is voor de langere termijn. Zowel doorrennen als helemaal stoppen met bewegen is dan niet de juiste oplossing. Dat een aangepaste vorm dan niet altijd de leukste oplossing voor nú is, dat heb ik leren verdragen door te snappen wat er is gebeurt, wat ik heb gedaan om op dit punt te komen. Dit maakt voor mij het verschil tussen gestaag doorgaan met wat aanpassingen óf helemaal opgeven. Grijs dus, in plaats van zwart!

Met deze inzichten is het achteraf niet zo vreemd dat ik zolang heb vastgezeten in de dieetmodus. Ik kan dan ook veel milder terugkijken op deze “verloren jaren”. Door op dieet te gaan heb ik namelijk ook in mijn eetgedrag een alles of niks patroon aangeleerd. Iets wat blijkbaar niet ver afligt van hoe ik op andere fronten ook geneigd ben te werk te gaan en wat me dus niet vreemd was.

Mijn belangrijkste inzicht was uiteindelijk dat het hier dus blijkbaar gaat om gedrag. Hóe ga ik om met situaties, hóe ga ik om met eten, terwijl ik jarenlang heb geprobeerd mijn problemen met eten te veranderen door aan te passen wát ik at.
Zo kwam ik er achter dat ik niet gedoemd was tot een dieet live style zoals ik jarenlang dacht!

Sterker nog, de enige manier om mijn problemen met eten aan te pakken bleek juist het stoppen met diëten te zijn! Het doorbreken van deze alles of niks manier van eten, wat juist mijn problemen in stand hield en zelfs verergerden!

Mijn eetpatroon is nu een mooie, grijze, balans tussen gezonde voeding én lekkere tussendoortjes, waardoor ik een stabiel gewicht heb bereikt waar ik me goed bij voel! Nooit meer hongeren en nauwelijks meer last van snaaibuien.

Tob jij nu ook al jaren met je gewicht? Kun jij op momenten heel streng zijn voor jezelf en lukt het je om niet te snoepen, om op andere momenten de drang om te snoepen niet meer te kunnen weerstaan en dan ook geen maat te kunnen houden? Grote kans dat ook jouw aanpak niet de daadwerkelijke oorzaak van je probleem aanpakt en daardoor je probleem juist in stand houdt!

Laat mij je daarom helpen om dit keer eens anders naar je probleem met eten te kijken.
Geen regels over wat je allemaal wel of vooral niet mag eten, maar kijken naar hoe je omgaat met eten en waarom je bepaalde keuzes maakt. Uiteindelijk weet je namelijk zelf ook wel dat een appel gezonder is dan een stroopwafel…
Samen kunnen we er voor zorgen dat dit wel een succesvolle en daarmee je laatste poging wordt om af te vallen!

Share this Post

Leave a Comment

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>
*
*